Спортни танци

Спортни танци

Спортните танци са общо 10 на брой. Разделени са на 2 категории, всяка от които включва по 5 танца:

Латиноамерикански:

  • Самба
  • Ча-ча-ча
  • Румба
  • Пасо добле
  • Джайв

Стандартни:

  • Английски валс
  • Танго
  • Виенски валс
  • Слоу фокстрот
  • Куик степ

Основи на спортните танци:

Състезателните класове са разделени в зависимост от възрастта и майсторството на състезателите. Най-ниският танцов клас е Е, следват D, C, B, A и М, който е най-високият, „международен“ клас. Възрастово са разделени на: деца I, деца II, юноши-младша възраст, юноши-старша възраст, младежи и аматьори над 18 години. Също така има и състезателен клас „сеньори“, които са над 35 години. Една танцова двойка се състои от дама и кавалер, които се явяват на състезания. В зависимост от мястото, на което се класират, и броя състезатели, които участват, се печелят точки, на базата на които се преминава в по-горен състезателен клас. За провеждане на състезание в един клас са нужни поне 3 състезателни двойки, което е и минимално условие за вземане на точки, при което двойката, класирала се на първо място набира 2 точки.
За ранг-листата на България са валидни всички официални състезания обявени в календара на Българска федерация по спортни танци.
На регионалните и откритите турнири двойките се състезават само в тяхната възрастова група и танцов клас.

Танцови класове:

“E” клас е най-ниският състезателен клас в спортните танци. Всички начинаещи двойки, картотекирани към Българска федерация по спортни танци (БФСТ), се записват в този клас. За разлика от всички други по-горни класове, в “D” клас не се танцуват танците Пасо добле и Слоу фокстрот, а състезателите от класове “B”, “A” и “M” клас могат да изберат да танцуват или само латиноамерикански танци или само стандартни, но по-упоритите продължават да се състезават и в двете категории. За преминаване в по-висок клас на състезателната двойка са нужни определен брой точки, в зависимост от класа й:
Стари правила: от “D” за “C” клас — 22 точки; от “C” за “B” клас — 20 точки; от “B” за “A” клас — 14 точки; от “A” за “M” клас — 12 точки.
Нови правила: от “E” в “D” клас – 18 точки; от “D” в “C” клас – 16 точки +3 точки от ЗП, Купа “България” и ДП-І ранг;  от “C” в “B” клас – 16 точки + 6 точки от ЗП, Купа “България” и ДП-І ранг; от “B” в “A” клас – 18 точки + 12 точки от Купа “България” и ДП-І ранг; от “А” в “М” клас – 20 точки + 24 точки от Купа “България” и ДП-І ранг.

Извадка от СЪСТЕЗАТЕЛНИЯ ПРАВИЛНИК ПО СПОРТНИ ТАНЦИ.

Облекло:

Спортните танци са известни със своите бляскави и набиващи се на очи костюми. При явяването на състезания има ограничения. При дамите от клас 9 “D”, 11 “D”, 11 “C” клас е позволена рокля, дълга до коленете без украса, с която рокля се играе и в стандартните и в латиноамериканските танци. При кавалерите от клас “D” трябва да се сменят ризите съответно при стандартните и при латиноамериканските танци, където са позволени папионки и черни елеци. В по-големите възрастови групи са позволени всякакъв вид украси — пайети, камъчета и др. Кавалерите трябва да са с черен или тъмносин фрак с всички аксесоари при стандартните танци, а дамите — в дълга бална рокля, украсена по вкуса на притежателя. За да се покаже огненият ритъм на латиноамериканските танци партньорката облича рокля с камъни и/или ресни, а партньорът — атрактивна риза.

Обувки:

Обувките на танцьорите се различават за всяка от двете категории. Височината на токовете е съобразена с категорията танц, с разликата във височината на дамата и кавалера, с възрастовата им група, както и с индивидуалните им предпочитания. При стандартните танци обикновено токовете и при двамата партньори са малко по-ниски. При стандартните танци обикновено кавалерите танцуват с черни лачени обувки, а при латиноамериканските — с черни кожени или велурени. При стандартните танци обувките на дамите обикновено са затворени, а при латиноамериканските танци наподобяват сандали — и в двата случая с висок тънък ток. Малките момиченца танцуват с широк ток, но не по-висок от 3 сантиметра, а при момченцата — 2 см. Въпреки, че са разрешени всички цветове, най-често обувките на дамите са в цвят охра, за да подхождат на всяка рокля.