Самба

Танцът Самба – е бразилски танц, един от петте танца от латиноамериканската програма на спортните танци. Самбата има характерен ритъм който се създава от барабани и мараки (марака, маракас), обикновено самбата има 50-52 такта в минута (размера 2/4).

Този танц е възникнал в резултат на сливането на африкански танци, които идват в Бразилия с роби от Конго и Ангола, а също така от испански и португалски танци, които идват от Европа заедно със завоевателите на Южна Америка.

Самбата е бразилски танц, чийто корени отиват в щат Баия. До 1914 година танцът самба е имал друго име и се е казвал “мaxixe”. След известно време са се появили и първите школи по самба и “блокос” в количество до 50 човека, дефилирайки по улиците. Първите бразилски карнавали се появяват през 1920 – 1930 г. Всяка година в Бразилия в Рио де Жанейро и в почти всички големи градове се провеждат традиционните карнавали по самба. На тези карнавали се отдава огромен интерес всяка година и всички школи по самба се състезават за титлата “Най-добрата школа по самба”. Бразилците така са обикнали самбата, че тя става тяхната национална музика. Град Рио е съвременния център на водещите школи по бразилска самба.