Пасо добле

Пасо Добле

Пасо Добле (исп. “Paso Doble” – “2 стъпки”) е испански танц, имитиращ корида.
Такт на танца: 2/4.
Темпо: 60-62 такта в минута (MPM).
Броене: “1 – 2” ляв крак – десен крак, продължителност в три туша.
Година на появяване: 1920 г.

Пасо добле е бил един от многото испански народни танци, свързани с различни аспекти на испанския живот. В частност “Пасо Добле” е с посветен на боевете с бикове. Танцьорите на пасо добле представят матадора и неговия плащ и характера на музиката съответства на процесията преди коридата. Ролята на плаща най-често играе жената. Размерът на такта е 2/4 или 6/8.

За първи път боя с бикове се появил на остров Крит, но чак в началото на 18 век започнали да се провеждат в Испания. Танцът за първи път е изпълнен във Франция през 1920 г, и през 40-те години на 20 век станал популярен във висшето парижко общество, поради което и много стъпки и фигури имат френски наименования.

Основното отличие на “Пасо Добле” от другите танци е позицията на торса -танцува се с повдигнати гърди, широки и отпуснати рамена и фиксирана глава. Хватът е по-висок от стандартният и се осъществява лек контакт между бедрата на танцуващите.

Пасо Добле“(също като Самба) е прогресивен латиноамерикански танц. Характерно за него от състезателна гледна точка е, че стъпката напред се изпълнява с пета, хватът е по-широк и по-статичен, а движенията в ханша са по-малко (отколкото в другите латиноамерикански танци).