Когато танцът е импулс

Когато танцът е импулс

брой 70 Сетива

Автор –  Румен Александров

Вестник “Животът днес”

IMG_0806_nnnnnАко детето ви не е тренирало спортни танци, едва ли ще знаете в кой град работи най-качественият клуб, „произвеждащ“ всяка година национални шампиони по латино и стандартни танци. Този клуб се казва „Импулс“, базата му е във Велинград, но подготвя деца и младежи от цялата страна.

Създаден през 1996 г., днес клубът е станал толкова популярен, че за да тренират в него, всяка седмица във Велинград идват десетки деца и техните родители, които живеят в Троян, Стара Загора, Ямбол, Пловдив, София, Пазарджик, Рила, Банско и Благоевград. От създаването на „Импулс“ досега през него са преминали повече от 1000 млади състезатели, донесли над 40 шампионски титли на България, без да се броят десетките златни медали в отделните възрастови групи.

Основател на клуба е Петър Милчев, който е и главен треньор. Спортните танци го омагьосват още когато е на осем годинки, става елитен състезател, вицешампион на страната, но партньорката му се отказва от състезателна дейност и той дълго търси подходяща за амбициозните си цели.

IMG_0998_nnnПетър Милчев, Александър Георгиев и Венцислава Бормалийска,

шампиони на България за 2012 и 2013 г.

Междувременно завършва агробизнес в Аграрния университет в Пловдив, прави и магистратура. Защитава още една магистратура в Пловдивския университет, този път специалност “Международни икономически отношения”, а накрая взима бакалавърска диплома за треньор по спортни танци от НСА. Това му дава шанс да бъде поканен от амбициозни родители от Велинград да обучава децата им.

Започва с четири деца, но за месец и половина те стават 40. Идват и резултатите – първата успешна двойка са Борислав Жуйков и Гергана Димитрова, вицешампиони на България. След това Петър Милчев отново се връща в НСА, за да получи правото да съдийства по време на състезанията. Вече е номиниран и за международен съдия.

Че велинградският спортен клуб „Импулс” е най-големият и най-престижен в страната ни, говори и следният факт. Негов е абсолютният рекорд от 2011 г., когато участва с 21 двойки в държавното първенство, а 19 от тях се класират на финала. Това става в съперничеството с повече от 360 спортни двойки, представители на над 40 български клуба, участващи в седем възрастови групи и в двадесет и две категории. Тогава вдъхновената игра на дуетите от „Импулс Тийм” обогатява колекцията му от медали с 2 златни, 1 сребърен и 5 бронзови.

Според специалистите това е много висок коефициент на успеваемост, като се има предвид не само безпощадната конкуренция, но и неизбежните субективни пристрастия на съдиите. Но въпреки всичко към днешна дата няма републикански финал без участието на танцова двойка от “Импулс”.

Естествено е при тези безспорни успехи през последните години да няма световно първенство, в което да не са участвали възпитаниците на велинградската школа. За международната им класа говорят и поканите, които получават от Русия, Сърбия, Германия, Италия, както и от други водещи страни в този спорт.

През 2010 г. на международния турнир за Световната ранглиста (IDSF International Open) клубът е бил представен от три танцови двойки, които в юношеската категория и между състезателите над 19 години заемат няколко призови и челни места.

Честта да бъде домакин на следващия турнир от тази верига се пада на “Импулс” и в него участват всичките му състезателни двойки с изключение на лидерите в латиното Кристиян Йорданов и Вероника Гаджева, които по същото време защитават честта на България на световното за младежи в Линц, Австрия.

Неотдавна младите танцьори се завърнаха с поредните международни отличия, този път от турнира „Скопие Оупън”. На състезание от такъв ранг те се представят отлично и освен че обират аплодисментите на зрителите, велинградските таланти заслужено получават грамоти „Любимци на публиката”. При юношите младша възраст в латино танците Божидар Гивечев и Елена Чанкова се класират на 4-то място в танцовата битка с представители от 21 държави.

На почетната стълбичка се изкачват Борис Даскалов и Диана Енчева. Те заемат второто място, на трета позиция се класират Кирил Забурдяев и Мартина Холянова, а четвърти също са представители на „Импулс”, това е двойката Георги Кининчев – Яна Янушева.

IMG_1814_nnnn
Наскоро в конкуренцията на 25 нации „импулсите“ спечелиха 10 медала, това стана в Солун, Гърция, по време на открития международен турнир по спортни танци Greek open. В най-големи герои се превръщат най-малките участници – Борис Даскалов и Диана Енчева, които взимат два златни медала.

Като много успешно се възприема и представянето на Александър Георгиев и Венцислава Бормалийска, които на световното по спортни танци в Рига, Латвия, заемат 22-ро място. Според треньорите много рядко българите попадат сред 24-те най-добри двойки и с това за пореден път се потвърди класата на танцовата школа във Велинград.

Тази двойка завоюва и шампионската титла на България по спортни танци за 2013 година. На републиканското в Албена Александър Георгиев и Венцислава Бормалийска за трети пъти доказаха, че са номер едно. Те победиха в категория „Младежи”, дисциплина „Многобой” (10 танца) и получиха правото да участват на Световното първенство, което ще се проведе през декември 2013 г. в Рига, Латвия.

Достойно се представиха и велинградчаните Борис Даскалов и Диана Енчева, които спечелиха един сребърен и два бронзови медала в категория „Юноши младша възраст” съответно в дисциплините „Стандарт”, „Латина” и „Многобой”. Третото място при танцьорите до 21 години бе заето от Антон Христов и Симона Христова в дисциплината „Многобой”.

Успехите на клуб “Импулс” не се дължат единствено на треньорския талант на Петър Милчев, а и на творческите възможности на Мая Кондарева и Десислава Петачка, двете треньорки, с които той работи вече дванайсет години. Комбинацията от тримата според Петър Милчев е много печеливша формула, тъй като се допълват един друг, всеки е силен в своята област и това донякъде много облекчава работата в клуба, която иначе никак не е лека.

Линк към оригинала на статията в PDF формат

 

Leave a Reply