29 април международен ден на танца

29 април международен ден на танца

Световен ден на танца (International (World) Dance Day) се чества от 1982 г. по решение на ЮНЕСКО на рождения ден на френския хореограф Жан-Жорж Новера (Jean-Georges Noverre), реформатор и теоретик на хореографията, който влиза в историята като “бащата на съвременният балет”.

NGreekOpen_4-20120407-IMG_4231Автор на поздравлението тази година за Международния ден на танца е тайванският хореограф Лин Хуай Mин.
Ето какво е неговото послание към всички, които са посветили живота си на танца, към всички, които благоговеят пред най-изящното изкуство и към онези, които никога не са се докосвали до танцовата магия.

„Танцът е мощно изразно средство. Танцът разговаря със земята и небето. Изразява  нашата радост, страховете ни, желанията ни. Танцът е връзката с неосезаемото, но разкрива състоянието на духа, темперамента и характера на нацията.
Подобно на много култури по света, местните хора в Тайван танцуват в кръг. Техните предци  вярвали, че Злото ще остане в кръга. С хванати ръце, те споделят своята топлината един на друг, превръщат я в една обща енергия. Танцът обединява хората.
Танцът е един мимолетен миг. Движенията изчезват, тъй както се появяват. Това е ценното. И това е метафората на самия живот.
В тази цифрова ера, непрекъснато се стремим да уловим движението и да го запазим в изображение. Сниманите движения са в милиони различни форми. Но те никога не могат да заменят движението, защото изображението няма душа. Танцът е тържество на живота.
Хайде, изключете компютъра, изключете телевизора и елате да танцуваме. Изразете себе си чрез божествения и уникален инструмент каквото е Вашето тяло. Нека да танцуваме и да се понесем на вълните на собствените ни импулси. Уловете този скъпоценен миг!
Да отпразнуваме живота с танц!”

 

Leave a Reply